Skip to content

Zorgt voor Dagbesteding

Onze wijngaard

Onze wijngaard is circa 2 hectare groot en telt 8.000 planten. Het zal niemand verbazen dat hier gedurende het hele jaar verschillende werkzaamheden verricht kunnen worden. 
Denk daarbij aan de wintersnoei; het inbinden van de scheuten in het voorjaar; het stampoetsen, ontbladeren, dieven, onkruid wieden en tros dunnen in de zomer en uiteraard de oogst in het najaar. De oogst die in september en oktober plaatsvindt is het hoogtepunt van het druivenseizoen!

Dieren verzorgen

Wist je dat er verschillende lieve boerderijdieren op de wijngaard wonen? Maak kennis met onze pony’s, ezel, geiten, schaapjes, varkens en kippen. Deze dieren hebben dagelijks hun verzorging nodig en een knuffel of borstelbeurt op zijn tijd wordt ook zeer gewaardeerd.

Horeca en events

Bedrijven kunnen bij ons komen vergaderen en samen zorgen we ervoor dat het onze gasten aan niets ontbreekt. Daarnaast wordt de locatie verhuurd voor bruiloften. De voorbereidingen die hierbij komen kijken dragen bij aan een onvergetelijke dag voor het bruidspaar! 

Gezelligheid van binnenactiviteiten

We hebben een gezellig ingericht gebouw waar afzonderlijk óf gezamenlijk aan verschillende activiteiten gewerkt kan worden. Denk hierbij aan het maken van akoestische panelen met kruk, het rijgen van vliegen gordijnen of werk achter de naaimachine. 
Daarnaast is er ook ruimte om even iets voor jezelf te doen zoals diamond painting of een mandala kleuren. Aan degene die even rustig een krantje willen lezen of puzzel willen maken wordt ook gedacht!

De wijnverkoop

Ieder jaar levert al het harde werk in de wijngaard zo’n 10.000 flessen wijn op, deze moeten natuurlijk ook verkocht worden. De wijn moet bezorgd worden bij bijvoorbeeld restaurants, postpakketten moeten ingepakt worden voor de online verkoop maar er kunnen bijvoorbeeld ook houten geschenkverpakkingen gemaakt worden.  Daarnaast hebben we een wijnwinkel waar we onze wijn verkopen aan toeristen en mensen uit de omgeving.

Kruiden- en moestuin

Er is een grote moestuin inclusief kas waar allerlei groenten en kruiden worden geteeld. Hier komen veel verschillende werkzaamheden bij kijken, zoals het inzaaien, poten en potten van de gewassen, snoeien, onkruidvrij maken, water geven en uiteraard het oogsten van de rijpe groenten welke worden gebruikt voor de dagelijkse lunch of onze gasten. 

Houtbewerking

We hebben een houtwerkplaats inclusief machines waar verschillende producten gemaakt kunnen worden zoals wijnkisten, serveerplanken, kinderstoeltjes en vogelhuisjes. Er kan door meerdere mensen tegelijk gewerkt worden aan een serie producten, waardoor er een echt teamgevoel ontstaat als er een grote opdracht afgerond is.

Verkoop haardhout

Een mooie buitenactiviteit is het kloven van haardhout. Het kloven gebeurt op een veilige machine die met twee handen bediend moet worden en die het hout rustig splijt. Als het gekloofde hout droog genoeg is voor de verkoop kan het bij klanten aan huis bezorgt worden. Het laden van de aanhanger en meegaan op een rit kan een leuke afwisseling zijn op het dagelijkse werk.

Doelgroep

Bij Vinea Cura bestaat de doelgroep uit mensen die niet deel kunnen nemen aan het reguliere arbeidsproces of activiteitenaanbod. Voor de een houdt dit in dat we een waardevolle dagbesteding aanbieden, de ander wordt gefaciliteerd en begeleid om de kans op opname in de reguliere arbeidsmarkt te vergroten.

Verschillende redenen waarom mensen bij Vinea Cura komen: 

  • Verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstand of niet aangeboren hersenletsel
  • Psychische functiebeperking zoals AD(H)D, faalangst, depressiviteit of persoonlijkheidsstoornis
  • Verschillende vormen van autisme
  • Tijdelijke uitval zoals burn-out

Onze focus ligt meer op de groepssamenstelling dan op de doelgroep waartoe iemand behoort. Zo speelt ook de leeftijd een ondergeschikte rol. De leeftijden van cliënten bij Vinea Cura variëren van 18 tot 68 jaar, wat heel goed samen blijkt te gaan! Over ons

Vinea Cura is een familiebedrijf gerund door Bram, May en Emile van Heijningen. Samen met onze cliënten en een team van vrijwilligers zorgen we ervoor dat het bedrijf draait. De sfeer binnen de groep vinden we minstens net zo belangrijk als het bieden van waardevolle dagbesteding. 

Door de kleinschaligheid van het bedrijf kunnen we kwalitatieve en individualistische zorg bieden waar we voor 100% achter staan. 

Hoe het allemaal begon

May en Emile van Heijningen zijn al hun hele leven werkzaam in de zorgsector en kennen elkaar van de opleiding tot B-verpleegkundige (psychiatrische zorg). Daarnaast delen zij hun passie voor het bourgondische leven: lekker eten en goede wijn. Dat laatste zorgde ervoor dat Emile sinds begin jaren 90 ieder weekend te vinden was in zijn hobbywijngaard en ook May hier haar steentje in bijdroeg. 
In 2008 werd het idee geboren om het aanbieden van professionele zorg en het runnen van een wijngaard te combineren. Na wat voorbereidingen opende zorgwijngaard Vinea Cura in 2012 officieel de deuren. Sinds 2018 is zoon Bram mededirecteur geworden en is hij medeverantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de organisatie.